Zaklada za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević Zaklada za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević

Zaklada za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra Anamarija Carević

Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb šokirao nas je i ostavio bez riječi. Spoznaja da je teško stradala bazilika Srca Isusova mnogima koji u nju rado zalaze dodatno je stisnula srce. Potekle su i mnoge suze kad su vjernici ugledali urušeni strop, oštećenja apside oko glavnog oltara i pogotovo slomljeni križ na podu svetišta. Također, jako su stradale i poznate galerije u Bazilici, sam kor na dograđenom dijelu, a izvana i tornjevi koji će zahtijevati obnovu. Tko je nekad doživio Baziliku u punom sjaju i danas je vidi ovako ranjenu, teško može ostati po strani, a da ne zaželi pomoći kako god zna i može. 

Smrt mlade Anamarije Carević bila je vijest koja je odjeknula mnogo šire i ražalostila cijelu Hrvatsku. Mi koji smo je poznavali znamo koliko je bila aktivna u župi, draga svima koji su se s njom susretali, djevojka koja je svojim primjerom mogla biti uzor vršnjacima kao kćer i prijateljica, ali i time kako je živjela svoju vjeru i svjedočila je svaki dan. 

U zajedničkom djelovanju oko obnove Bazilike, a u želji da to djelovanje bude još plodonosnije, rodila se ideja da se osnuje zaklada koja bi u tome pomogla, ali koja ima još jednu veliku svrhu: izgradnju pastoralnog centra koji će nositi ime Anamarije Carević i tako oteti zaboravu njezin lik, a onima koji je znaju „samo“ kao prvu žrtvu potresa dati priliku da se upoznaju s njezinim idealima i načinom života. Možemo se samo nadati da smo dostojni njezine čistoće i misije koju je započela u ovoj župi te time potaknuti kadri izgraditi pastoralni centar koji će postati utočište mladih, a sve pod pastoralnom brigom isusovaca koji s odobravanjem potiču svaku inicijativu koja u sebi ima ideju širenja vjere i Evanđelja. 

Rješenje o osnutku zaklade dobili smo 29. listopada 2020. godine. Otvoren je račun za donacije i započelo je planiranje prvih aktivnosti. O dosad ostvarenim aktivnostima možete pogledati u dijelu „Povijest Zaklade“, kao i o planiranim aktivnostima koje se nalaze u dijelu „Budućnost Zaklade“. Kako se budu trošila donirana sredstva za obnovu Bazilike i izgradnju pastoralnog centra, tako ćemo puniti i dio „Ostvareno uz vašu pomoć“, na čemu vam iz dubine srca zahvaljujemo – u ime vjernika koji će u budućnosti pohoditi Baziliku, a i mladih koji će se ostvarivati kroz djelovanje u pastoralnom centru.

p. Stipo Balatinac, upravitelj Zaklade


Kao župnik i rektor bazilike Presvetog Srca Isusova pozdravljam osnivanje Zaklade za njezinu obnovu. U isto vrijeme zahvaljujem skupini entuzijasta vjernika laika, prijatelja Bazilike, koji su tu inicijativu iznjedrili (doslovno, jer došla je iz njihovih srdaca) i nose je svojim radom i zalaganjem. Pored obnove same Bazilike, žrtva naše mlade župljanke Anamarije Carević dala nam je snage da nakon razarajućeg potresa koji je teško oštetio  Baziliku učinimo i nešto više: izgradimo pastoralni centar dostojan njezine obnovljene ljepote i apostolata koji se vrši u njezinu okrilju. Ovaj centar susreta nosit će ime jedine žrtve zagrebačkog potresa Anamarije Carević, čijim roditeljima zahvaljujem na suglasnosti. Bit će to trajan spomen na nju i nadahnuće za djecu i mlade – da Bazilika i ovaj centar budu njihov drugi dom kao što je naša crkva to bila za Anamariju, mjesto gdje su uvijek dobrodošli za svoj ljudski i vjernički rast te angažman za izgradnju ljepšeg svijeta na vrijednostima evanđelja. U njemu će se naći mjesta i za sve druge skupine vjernika, naše seniore (djedove i bake), očeve i majke, umjetnike i sportaše kao i brojne katoličke udruge i molitvene zajednice nadahnute ignacijanskom duhovnošću. Očekujem da će vjernička i šira javnost prepoznati i dati potporu ovom pothvatu na dobro sviju vjernika i građana u našoj bazilici i oko nje, u centru centra hrvatske države i hrvatske Crkve. Pred nama je velik zadatak, ali i velika radost da ga izvršimo na slavu Srca Isusova i korist i opće dobro sviju. „Ako Gospodin kuću ne gradi uzalud se muče graditelji“ (ps. 127,1). Neka zato Božji blagoslov i nagrada prati sve koji će ovom dati svoj doprinos. 

p. Ivan Matić, zakladnik


Zaklada Anamarija Carević koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala punu funkcionalnost ovih Internet stranica i omogućila bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o kolačićima i privatnosti osobnih podataka na www.zaklada-anamarija-carevic.hr kliknite na VIŠE INFORMACIJA ili nastavite s korištenjem ovih stranica pritiskom na